Çocuk Diş Hekimliği


Anne baba bebeğin diş çıkarmakta olduğunu nasıl anlayabilir?

Bebeğin huysuzlanması, ağzından salyasının akması ve eline geçen herşeyi ağzına götürmesi diş çıkarmaya başladığını gösterir. Dişetlerinde kızarıklık, kabarma ve sertleşme olabilir.

Bebeğin ilk dişleri ne zaman çıkmaya başlar?

İlk süt diş 6 ayda, ilk sürekli diş 6 yaşına kadar sürer. Süt dişleri 11 yaşına kadar değişik zamanlarda düşerek yerlerini sürekli dişlere bırakırlar.

Bebeğimin dişleri sürer sürmez çürüdü. Nedeni ne olabilir?

Erken bir dönemde çürük oluşmasının nedeni de biberon çürüğü adı verilen çürüklerdir, anne sütü ya da inek sütü doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.


*Resimler temsili olup bilgilendirme amacıyla koyulmuştur.

Biberon çürüğünden korunmak için ne yapmak gerekir?

Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin. Beslendikten sonra uyutmaya çalışın. Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.

Biberon çürüğünün önemi nedir?

Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihap alttan gelecek kalıcı dişler de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açar. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa çocukta konuşma problemleri ortaya çıkabilir.

Anne ve baba çocuğun süt dişlerinin çürümesini daha başka nasıl önleyebilir?

Özellikle geceleri, bebeğe yatıştırma biberonu vermekten vazgeçin.

Yemek saatlerinde süt veya biraz meyve suyuna izin vardır. Ancak, yemek aralarında ve geceleri biberon verilecekse, içine önceden kaynatılmış ve içine şeker katılmamış su koymak, en iyisidir.

Kendi dişlerinizin ve dişetlerinizin sağlığına da dikkat edin. Anne baba bebeği öptükleri zaman veya bebeğin yemeğinin tadına baktıkları zaman kendi ağızlarındaki diş çürüten bakteriler bebeklere de geçer.

Emzik kullanmak çocukların dişlerini bozar mı?

Üç yaşına gelmeden önce çocuğun emzik veya başparmağını emmesi normaldir. Üç yaşından sonra bu alışkanlıktan vazgeçmesine çalışılmalıdır. Çünkü emzik veya başparmak ön dişleri dışarıya doğru iter.

Biberon emmediği halde bebeğimin dişleri çürüdü. Nedeni ne olabilir?

Biberonun yanı sıra emziklerin ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi, dişler sürdükten sonra oyalanmak amacıyla bebeğin eline verilen karbohidratlı-şekerli ( çikolata, gofret vs…) gıdalar çürük oluşumuna neden olabilir.

Bu tür gıdaların yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek; diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirmek gerekir.

Süt dişlerinin sağlam olması neden önemlidir?

Dişleri sağlam olan bebekler, sağlıkları için gerekli besleyici maddeleri içeren gıdaları yiyebilirler. Çürük dişler ağrı yapar ve bebeğin sağlığı için önemli olan meyve ve sebze gibi sert besinleri çiğnemek zor gelir ve çocuk bu yüzden yemek yemek istemez.

Bebeğin dişleri nasıl temizlenir?

İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişlerini silerek temizleyin. Diş macunu gerekmez.

Bir yıl sonra dişler, bebeklere mahsus yumuşak bir diş fırçasıyla ve diş macunu kullanmadan, mümkünse günde iki kez fırçalanır.

Çocuk yaklaşık iki yaşına geldiği zaman, tükürmesini öğrenmişse, dişlerini temizlerken içindeki floru az olan bir diş macunundan biraz kullanılabilir. Diş macununu fırçaya biraz bulaştırmak yeterlidir.

Diş macununun miktarı çocuk altı yaşına gelinceye kadar yavaş yavaş artırılarak bir bezelye büyüklüğüne getirilir. Eczacıdan floru az bir diş macunu isteyin veya üzerinde ‘’düşük florid’’ yazısı olan bir diş macunu satın alın.



Bebek ne zaman diş hekimine götürülmelidir?

Bebek iki yaş civarındayken diş hekimine götürülmelidir. Böylece herhangi bir sorun varsa erkenden tedavi edilebilir ve çocuk diş hekimine alışır.

     
   

 

 

Sitede yayımlanan tüm içerik bildilendirme amaçlıdır. Sitedeki bilgiler hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi ve tanı koyması yerine geçemez.